top of page

מטה אשר - גילוי אמת מים "חדשה" ישנה ממעיינות כברי לעכו, אתר ארכיאולוגי חשוב

  • naharaton
  • 11 בספט׳ 2023
  • זמן קריאה 3 דקות

ומדוע זה נדרשנו אל אמות המים? הנה הסיפור. במסגרת ההחלטה להקים מתקן להתפלת מי ים מערבית למחנה שרגא ומזרחית למסילת הברזל (ואין איש יודע מתי תתחיל בניית המתקן ומתי יזרמו מי הים המותפלים) החלה חברת 'מקורות' להניח צינור בקוטר גדול שלא נראה כמותו ממקום מתקן ההתפלה עד למאגר המים המותפלים, שבשטחי האבוקדו העקורים של מושב רגבה וקיבוץ לוחמי הגטאות, שעובדים עליו בימים אלה. הטמנת הצינור הענק כבר הושלמה. לשם החפירה, כדי להטמין את הצינור, היה צורך להסיר חלק מתעלת אמת המים, אותה אמת מים מפוארת ומוכרת, באזור שהיא כמעט בגובה פני הקרקע. עם סיום הטמנת הצינור שיקמו חלק ניכר ואף הוסיפו חלקים כגון לוחות אבן שהיו מכסים את פתח התעלה. לוחות כאלה הונחו במקור במקומות מסוימים כדי לשמור כל ניקיון המים וגם כדי למנוע גזלת המים בידי החקלאים שחיו ועבדו ליד אמת המים (ראה צילום 1 – אמת המים האחרונה).

אמת המים האחרונה

והנה המשכו של הסיפור. חברת 'מקורות' בימים אלה מותחת צינור בקוטר דומה מהמאגר דרומה. מדובר על קו אחד מנוספים שאמורים לחלק את המים המותפלים לכל הצפון: לקריות ולגליל. במסגרת החפירות להטמנת הצינור חשפו הדחפורים אמת מים נוספת שהובילה מים ממעיינות כברי לעכו בשני צינורות שמורכבים מחלקי חרס אבל התוואי שונה – מזרחית לאמה מוכרת. (ראה צילום 2 – אמת המים השנייה).


אמת המים השנייה

ואין זה הסוף. ישנה אמת מים שלישית והיא תת-קרקעית וקודמת לשתים שהוזכרו.

הנתונים מאד מבלבלים מה גם שאמת המים המוכרת לנו, שהפכה סמל והיא מתנוססת כסמליל (לוגו) של המועצה האזורית מטה אשר ושל קיבוץ לוחמי הגטאות, היא החדשה מכולן. היא 'רק' משנת 1814-1815. זה מאד מאכזב וכבר שמענו כי שנותנים באמת המים סימנים מהתקופה הרומית וקצת מתבלבלים עם זו שבקיסריה.

אמת המים 'החדשה' היא הפנורמה של הגליל המערבי. המראה הנגלה לכל מי שצופה באזור שממזרח לכביש 4 מצפון לדרום צופה באחת במשכיות החמדה של הגליל המערבי – אמת המים. בשל פערי הגובה, וכדי לשמור על זווית שתאפשר זרימת המים ממעיינות כברי אל עכו העיר, אמת המים חוצה נחלים, גבעות וגאיות. בארבעה מקומות נשתמרה אמת המים במלוא גובהה. מצפון לישוב מזרעה, אמת המים שמורה בחלקה, במושב רגבה, האמה היפה חבויה, בין קיבוץ לוחמי הגטאות לשמרת, במלוא גובהה והדרה ובכפר הנוער 'מנוף' עד בואך לעכו. אין עוררין על כך שאמת המים שחוצה את נחל יסף שבין לוחמי הגטאות לשמרת היא המרהיבה ביותר במיוחד בקטע בו האמה כפולה. (ראה צילום 3 – אמת המים בנחל יסף).

אמת המים בנחל יסף

בכלל יש לדעת כי באזור ישנן שלוש אמות מים שידועות לנו. אמת המים הראשונה הינה תעלת מים חצובה בעומק כמה מטרים ובתוכה, בחלקים רבים, היו צינורות חרס קצרים ובהם העבירו מים ממעין הסמוך לקיבוץ בית העמק אל עכו שעברה מהגבעה הצופה על העיר אל המקום של עכו העתיקה כיום ובכך הפכה לעיר נמל מרכזית. כיוון שהיה צורך במים נבנתה אמת מים.

מדובר אם כן על המאה ה- 2 לפני הספירה והתקופה המתוארכת היא התקופה ההלניסטית. ביסוס לאותה אמת מים שחרבה לחלוטין הייתה בעת שנחפר בשנת 1972 מקלט בקיבוץ לוחמי הגטאות ובהמשך במקומות נוספים בקיבוץ ונמצאו חלקי האמה.

אולם הממצא המשמעותי ביותר הייתה תעלה ארוכה של אמת המים בעת שחפרו את המחצבה בשטח קיבוץ לוחמי הגטאות בסמוך לנס עמים בשנת 1975. (ראה צילום 4 – אמת המים הראשונה).

אמת המים הראשונה

המקום גודר ונשמר. סימנים נוספים לאותה אמת מים תת-קרקעית נמצאו בעת חפירות ליסודות מבנים בקיבוץ לוחמי הגטאות. המשכה של אמת המים ההלניסטית היא במקום שבו עוברת אמת המים כיום עד בואכה עכו העתיקה.

בזכותו של הארכיאולוג רפי פרנקל מקיבוץ בית העמק ניתן היה לאתר את תוואי אמת המים הזו כפי שהיא מופיעה במפת אמות המים של הגליל המערבי (ראה צילום 5 – מפת אמות המים).

מפת אמות המים

אמת המים השנייה היא מהתקופה העותומנית. בנה אותה אחמד פאשה אל-ג'זאר שהיה מושל צפון ארץ ישראל. הוא בנה בשנות ה- 80 של המאה ה- 18 את אמת המים שהובילה מים ממעיינות כברי אל עכו. אמת מים זו הוליכה מים בתעלות תת-קרקעיות והיא הייתה ממוקמת ממזרח לאמת המים 'החדשה'. אמת המים הזו פעלה פחות מ- 20 שנה והיא נהרסה בידי צבא נפוליאון בעת המצור על עכו בשנת 1799.

אמת המים השלישית 'החדשה' הוקמה ב- 1814-15 בידי סולימאן פאשה שהיה מושל עכו.

זו אמת המים הנשקפת מהכביש. האמה נבנתה כתעלה פתוחה. כאשר היא הייתה בגובה הקרקע היא כוסתה בלוחות אבן.

בשנות ה- 40 קרסו מספר קשתות מעל נחל יסף ובהמשך השלימו אותן עד לגובה האמה הרגילה ולכן יש לנו שתי קשתות. אמת המים פעלה במשך 133 שנים עד 1948.

בשנת 1948 פוצצה אמת המים ליד כפר מזרעה במהלך מבצע בן עמי ומאז היא איננה בשימוש.

האמה 'החדשה' בקטע שחוצה את נחל יסף מתנשאת לגובה של 12 וחצי מטר והשנים אינן מטיבות עם אמת המים.

אמנם נעשו פעולות לחיזוק הקשתות אבל יש צורך בשימור בסיסי ומקיף.

מדוע אין משקיעים כספים משמעותיים באמת המים? אולי מפני סדרי העדיפויות של האחראים על שימור עתיקות.

אולי מפני שבסדרי העדיפויות מקדמים פרויקטים עתיקים ואמת המים הזו היא 'חדשה' רק 208 שנים.

הזמן עושה את שלו וללא השקעת משאבים הסמל של הגליל המערבי יקרוס ואז יגידו – חבל.

תודה לתמה מינס חברת קיבוץ לוחמי הגטאות שעזרה בתחקיר.


תגובות

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
לא היה ניתן לטעון את התגובות
נראה שהייתה בעיה טכנית. כדאי לנסות להתחבר מחדש או לרענן את הדף.

© כל הזכויות שמורות למערכת. אין להעתיק, להפיץ או למסור לצד שלישי כל חלק מן הנ״ל בלא קבלת הסכמה בכתב ומראש.

bottom of page